Успіх у випічці значно залежить від точності виміру ваги або об’єму інгредієнтів. Неправильні виміри, на жаль, стають причиною поширених помилок. Важливо навчитися вимірювати правильно, якщо ви вирішили наблизитися до досконалості в кондитерській справі. Досвідчені господині рідко користуються мірним стаканом або кухонними вагами, оскільки все роблять «на око». Проте деякі складні страви вимагають бездоганного дотримання пропорцій, наприклад, випічка і десерти. І якщо немає мірної кружки або вагів, то можна скористатися звичайним стаканом або ложкою.
| Мілілітри | Чайна ложка | Десертна ложка | Столова ложка | Стакан гранований (200 мл) |
|---|---|---|---|---|
| 5 | 1 | 1/2 | 1/3 | - |
| 10 | 2 | 1 | 2/3 | - |
| 15 | 3 | 1 1/2 | 1 | - |
| 30 | 6 | 3 | 2 | - |
| 50 | 10 | 5 | 3 1/3 | 1/4 |
| 100 | - | 10 | 6 2/3 | 1/2 |
| 150 | - | - | 10 | 3/4 |
| 200 | - | - | - | 1 |
| Продукт | Чайна ложка | Десертня ложка | Стакан гранований (200 мл) |
|---|---|---|---|
| Арахіс | 8 | 25 | 140 |
| Родзинки | 7 | 25 | 155 |
| Кава мелена | 7 | 20 | - |
| Маргарин | 4 | 15 | 180 |
| Масло | 15 | 40 | 210 |
| Молоко | 5 | 20 | 200 |
| Борошно | 10 | 30 | 130 |
| Горіх чищений | 10 | 30 | 130 |
| Сахар | 8 | 25 | 180 |
| Сахарная пудра | 10 | 25 | 140 |
| Цукор | 10 | 25 | 210 |
| Соль | 10 | 30 | 220 |
| Оцет | 5 | 15 | 200 |
На жаль, не всі духовки оснащені індикацією температури. І навіть регулятори температури не завжди промаркіровані у градусах Цельсія. Для порівняння наводимо зведену таблицю позначень температури в духовці.
| Температура, °С | Маркер на ручці газової духовки | Жар духовки |
|---|---|---|
| 110 | 1/4 | Дуже холодна духовка |
| 120 | 1/2 | Холодна духовка |
| 140 | 1 | Дуже повільний вогонь |
| 150 | 2 | Повільний вогонь |
| 160 | 3 | Помірно повільний вогонь |
| 180 | 4 | Помірний вогонь |
| 190 | 5 | Помірно гаряча духовка |
| 200 | 6 | Достатньо гаряча духовка |
| 220 | 7 | Гаряча духовка |
| 230 | 8 | Дуже гаряча духовка |
| 240 | 9 | Вкрай гаряча духовка |